Barnet skal, fra det starter i Børnehuset, have mulighed for at bruge sin krop og udfordre den i det tempo, barnet udvikler sig i. Barnet skal udvikle kropsfornemmelse, bevægelighed, motoriske færdigheder og udholdenhed, så det føler og oplever sig tryg ved sin krops muligheder. At bevæge sig og sanse er vejen til at opdage og deltage i verden. Derfor er det vigtigt at udvikle grov og fin motorik og sikre den rette ernæring for at kunne tilbyde det optimale læringsrum for børnene. Børnene skal mødes, så de bevarer deres naturlige og umiddelbare tilgang til den ”legende krop”, sådan at glæden og lysten til at udforske omverden bevares i den naturlige hoppen, dansen og svingen.
Det betyder
At vi som personale skal skabe læringsrum for barnets fysiske udvikling inde og ude, både i struktureret og ustruktureret sammenhæng. Vi skal sikre den ernæringsmæssige rigtige kost og arbejde med fællesskabet og glæde ved måltiderne. Det sprudlende kulturhus skal kunne ses og mærkes i inde- og udemiljøet, hvor vi vil skabe legeområder, der naturligt indbyder til udforskning af kroppen. For at understøtte et børnemiljø, hvor børnene kan lege og udforske, arbejdes der ud fra en zonetænkning, hvor husets indendørs lokaler indrettes, så børnene har adgang til både stille, vilde, voksenstrukturerede og børnestyrede zoner.
Det gør vi ved at
Vuggestuen er indrettet på den måde, at barnet starter på Lillestuen, hvor børnene frit kan bevæge sig på gulvet, kravle hen og støtte sig til noget langs væggen. Der er tillige gåvogne og en kravletunnel. De andre stuer, hvor der er lidt større børn, er indrettet med ribber, rutchebane og rigelig med gulvplads til at lege på. Samtidig anvendes afdelingens andre lokaler som gang, krearum og tumlerum til at sikre, at vuggestuebørnene har adgang til forskellige typer zoner. Vuggestuebørnene kommer endvidere også ofte ud at lege, hvor de kan udfolde sig. Desuden bliver der leget på stuerne med sange og dans. I vinterhalvåret er de største børn i salen, hvor der er planlagt aktiviteter, som tilgodeser netop den aldersgruppe.
Børnehaven bruger især stuerne som rum, hvor der foregår voksenstrukturerede aktiviteter, og hvor børnene kan lege deres selvstyrede lege. I børnehaven indrettes der i starten af 2017 et stillerum, som børnene kan bruge til at finde ro i kroppen fx med en bog, musik eller massage. I børnehaven vil der også blive lavet et legorum, hvor børnene kan fordybe sig med finmotoriske og kreative konstruktionslege. I afdelingen er der også mulighed for at bruge kroppen til mere grovmotoriske aktiviteter, især i de to puderum og på legepladsen, hvor børnene fx. kan køre på cykler, balancere, gynge, rutsche, løbe, hoppe, kravle og klatre. På stuerne leger vi også lege, som kan styrke børnenes kropsbevidsthed, som fx massagelege og meditation. I vinterhalvåret er vi i salen, hvor børnene deltager i yoga og bevægelsesforløb, der understøtter deres motoriske og sansemæssige udvikling.
Tegn på læring
Vi kan se tegn på læring, når børnene viser øget interesse og gerne vil deltage i fysiske lege og aktiviteter. Vi kan se tegn på, at et barn lærer af motoriske lege, når det selv tager initiativ til at starte en leg, hvor man skal være fysisk aktiv. Børnene lærer deres krop at kende, deres grænser og evner ved at mærke, at de er trætte og forpustede. Vi ser tegn på læring, når børnene benytter sig af alle de forskellige arealer på legepladserne og føler glæde ved at bruge deres krop i Børnehuset, og når vi er på ture.
”MINE SMÅ BEN BLIVER SÅ GLADE
NÅR JEG LØBER STÆRKT, AT JEG KOMMER
TIL AT GRINE SAMMEN MED DEM”